Blogerzy – samozwańczy krytycy.

Nie od dziś wiadomo, że kontrola żywności nie zawsze wiąże się z wizytacją odpowiednio wykształconego specjalisty. Coraz częściej różnego rodzaju dania i miejsca oceniane są przez domorosłych krytyków, którzy następnie swoje opinie zamieszczają na blogach. Blogerzy stanowią dość liczną grupę osób, które mają potrzebę dzielenia się swoimi przemyśleniami w Internecie. Zwykle posiadają mniejsze lub większe rzesze czytelników, dla których po pewnym czasie mogą stać się swojego rodzaju autorytetem.

Wśród nich znajdziemy również takich, którzy specjalizują się w ściśle określonej tematyce, również kulinarnej. Opinie zamieszczane na blogach mogą być więc czymś w rodzaju wyroczni. Dla czytelnika wydają się mniej anonimowe niż te zamieszczane na forach. Co więcej, jeśli jesteśmy stałymi czytelnikami danej strony, możemy zorientować się, w jakim stopniu nasz gust pokrywa się z preferencjami piszącego.

W sieci możemy natknąć się również na blogi grupowe. Taki sposób prowadzenia strony pozwala na opisywanie jak największej liczby lokali, często znajdujących się w różnych miastach. Sugerując się opiniami zamieszczonymi na blogach, starajmy się zawsze brać pod uwagę fakt, że samozwańczy krytycy kulinarni, cieszący się pewną renomą, często bywają zapraszani do wybranych lokali. Wizyty, podczas których nie są anonimowi, nie powinny być podstawą do napisania wiarygodnej opinii.