Gwiazdka Michelin – kulinarny prestiż.

Już w 1900 roku André Michelin opublikował pierwszy z serii przewodników, dedykowany kierowcom poruszającym się po Francji. Współcześnie tego typu informatory wydawane z podziałem na dwie kategorie.

Pojawienie się lokalu w „Czerwonym Przewodniku”, traktującym o hotelarstwie i gastronomii, uznawane jest za ogromne wyróżnienie. Sposób oceniania w tej wyjątkowej publikacji opiera się na symbolach-gwiazdkach, które pozwalają odpowiednio zaklasyfikować dany lokal.

Umieszczenie jednego znaku przy nazwie restauracji oznacza, że jest on godny uwagi; dwóch, że warto go odwiedzić. Największym wyróżnieniem jest przyznanie trzech gwiazdek, które czytelnik powinien odczytać jako „zobacz koniecznie”.

Michelin nie pobiera opłat od lokali, które pojawiają się w przewodniku. Rości sobie jednak prawo do odwiedzania restauracji przynajmniej raz na półtora roku, by upewnić się, że odznaczenie nadal jest adekwatne do jakości serwowanych potraw.

Polskie lokale już kilkukrotnie pojawiały się w publikacji na liście rekomendacji. Wreszcie w 2014 roku gwiazdką Michelin zostało wyróżnione warszawskie Atelier Amaro, prowadzone przez Wojciecha Amaro.

To pierwsze tego typu odznaczenie przyznane polskiej restauracji.