Popularna kuchnia amerykańska

Z czym kojarzy nam się Ameryka? Jednym z coca-colą, innym ze Statuą Wolności, a jeszcze innym z tamtejszą kuchnią. Czy rzeczywiście smakosze mają czego szukać za oceanem? Okazuje się, że tak, ponieważ Amerykanie wypracowali całkiem interesującą narodową kuchnię, którą zajadają się mieszkańcy Stanów Zjednoczonych.

Są to dania dość kaloryczne, co ma pewien wpływ na amerykańską epidemię otyłości, choć tu największym winowajcą są bary szybkiej obsługi, o których jeszcze kilka słów napiszemy. Kuchnia z USA ma jednak więcej twarzy.

Musimy pamiętać, że amerykańskie społeczeństwo było i jest tworzone przez imigrantów z różnych państw świata, głównie z Europy, Azji oraz Ameryki Południowej. Każda nacja wniosła coś specyficznego do kuchni tego kraju i nierzadko poszczególne narodowe tradycje kulinarne są kultywowane odrębnie w ramach diaspor.

Istnieje też swoista „uniwersalna” kuchnia amerykańska, której symbolami stały się hamburgery, grillowane żeberka, sos BBQ czy pieczony kurczak. Niby nic wykwintnego, ale ma swój klimat.