Restauratorze, segreguj produkty!

Brud – to słowo nie pozostawia żadnych wątpliwości co do jego znaczenia. Wywołuje w nas natychmiastowe skojarzenia z brakiem porządku oraz miejscami lub przedmiotami, które od dawna nie zostały dokładnie wyczyszczone.

Dla kontrolerów Sanepidu nieład oznacza również, że produkty spożywcze nie zostały posegregowane w odpowiedni sposób. Najbardziej restrykcyjne przepisy odnoszą się do sposobu przechowywania surowego mięsa, które może być nośnikiem wielu groźnych bakterii, w tym również Salmonelli.

Niedopuszczalne jest więc, aby produkt przed obróbką cieplną leżał w bezpośrednim sąsiedztwie warzyw czy innych, już upieczonych mięs. Niestety, restauratorzy często nie przestrzegają tego przepisu.

Przyczyna tego stanu rzeczy jest zwykle prozaiczna – brak miejsca. Zdarza się, że do tych zaleceń nie stosują się także sklepikarze.

Jeśli surowe mięso znajduje się blisko innych produktów, ekspedientka w każdej chwili może przenieść bakterie z jednego artykułu na drugi. Wbrew powszechnym przekonaniom, nie wszystkie wymogi stawiane restauratorom przez Sanepid są absurdalne.

Starajmy się zawsze mieć na uwadze fakt, że obowiązujące wymogi dotyczące higieny, mają na celu ochronę zdrowia klientów lokalu.