Popularna kuchnia amerykańska

Z czym kojarzy nam się Ameryka? Jednym z coca-colą, innym ze Statuą Wolności, a jeszcze innym z tamtejszą kuchnią. Czy rzeczywiście smakosze mają czego szukać za oceanem? Okazuje się, że tak, ponieważ Amerykanie wypracowali całkiem interesującą narodową kuchnię, którą zajadają się mieszkańcy Stanów Zjednoczonych.
Przeczytaj również: Akcje tematyczne w sklepach
Są to dania dość kaloryczne, co ma pewien wpływ na amerykańską epidemię otyłości, choć tu największym winowajcą są bary szybkiej obsługi, o których jeszcze kilka słów napiszemy. Kuchnia z USA ma jednak więcej twarzy.
Przeczytaj również: Każdy kontynent ma swoje dziedzictwo
Musimy pamiętać, że amerykańskie społeczeństwo było i jest tworzone przez imigrantów z różnych państw świata, głównie z Europy, Azji oraz Ameryki Południowej. Każda nacja wniosła coś specyficznego do kuchni tego kraju i nierzadko poszczególne narodowe tradycje kulinarne są kultywowane odrębnie w ramach diaspor.
Przeczytaj również: Kultowa pizza
Istnieje też swoista „uniwersalna” kuchnia amerykańska, której symbolami stały się hamburgery, grillowane żeberka, sos BBQ czy pieczony kurczak. Niby nic wykwintnego, ale ma swój klimat.