Każdy kontynent ma swoje dziedzictwo
Świat jest bardzo złożony. Składa się z wielu narodów, religii, zbiorów tradycji i obyczajów, które zazwyczaj kształtowały się na przestrzeni tysięcy lat. Żyjąc w swoich krajach nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, jak skomplikowanym organizmem jest rzeczywistość, która nas otacza. Ma ona wiele oblicz również w wymiarze smaków i aromatów, ponieważ kuchnia zawsze stanowi wizytówkę dowolnej kultury czy narodu.
Wszystkie kontynenty istniejące na Ziemi mogą pochwalić się swoim niepowtarzalnym dorobkiem w tej materii. Często słyszymy ogólne sformułowania o kuchni azjatyckiej, europejskiej czy amerykańskiej. Kryje się za nimi znacznie więcej, ponieważ nie ma czegoś takiego jak kuchnia typowa i uniwersalna dla danego kontynentu. Można mówić o ogromnym kombinacie składającym się z tradycji i przepisów z poszczególnych państw.
Da się oczywiście wyłuskać z każdej części świata potrawy czy dodatki najbardziej charakterystyczne i przedstawić je jako swoistą wizytówkę całości, ale nie będzie to do końca miarodajne.