Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Łączenie różnych wpływów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Łączenie różnych wpływów

Ciekawym nurtem w świecie kulinariów, który wyraźnie daje o sobie znać od pewnego czasu, jest kuchnia fusion. Jej głównym założeniem jest łączenie motywów wywodzących się z różnych tradycji kulinarnych, a także nowoczesnych i tradycyjnych metod przyrządzania posiłków. To swoiste mieszanie w tyglu ma

Blogerzy – samozwańczy krytycy.
Gastronomia, artykuły spożywcze

Blogerzy – samozwańczy krytycy.

Nie od dziś wiadomo, że kontrola żywności nie zawsze wiąże się z wizytacją odpowiednio wykształconego specjalisty. Coraz częściej różnego rodzaju dania i miejsca oceniane są przez domorosłych krytyków, którzy następnie swoje opinie zamieszczają na blogach. Blogerzy stanowią dość liczną grupę osób, k

Każdy kontynent ma swoje dziedzictwo
Gastronomia, artykuły spożywcze

Każdy kontynent ma swoje dziedzictwo

Świat jest bardzo złożony. Składa się z wielu narodów, religii, zbiorów tradycji i obyczajów, które zazwyczaj kształtowały się na przestrzeni tysięcy lat. Żyjąc w swoich krajach nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, jak skomplikowanym organizmem jest rzeczywistość, która nas otacza. Ma ona wiele

Jak wygląda kontrola Sanepidu?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak wygląda kontrola Sanepidu?

Kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej możemy spodziewać się jeszcze przed rozpoczęciem działalności w branży gastronomicznej. Tylko pomyślne przejście oględzin daje nam możliwość otwarcia własnego lokalu. Możemy spodziewać się wizytacji również w późniejszym czasie, gdy nasza restauracj

Zastosowanie folii transferowych w dekoracjach czekoladowych
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zastosowanie folii transferowych w dekoracjach czekoladowych

Folie transferowe to innowacyjne narzędzie w dekoracji czekolady, które rewolucjonizuje sztukę cukierniczą. Umożliwiają one tworzenie unikalnych wzorów, wzbogacając wypieki o estetyczne detale przyciągające wzrok. Dzięki nim cukiernicy mogą szybko dekorować torty i inne słodkości, co otwiera nowe mo

Kultowa pizza
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kultowa pizza

Tego dania przedstawiać nikomu nie trzeba, ponieważ zrobiło wielką karierę na całym świecie. Pizza to jedno z tradycyjnych dań włoskich, które na przestrzeni lat przeszło daleko idącą przemianę.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Z lokalnego przysmaku przyrządzanego wedle znanej od wie

Restauratorze, segreguj produkty!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Restauratorze, segreguj produkty!

Brud – to słowo nie pozostawia żadnych wątpliwości co do jego znaczenia. Wywołuje w nas natychmiastowe skojarzenia z brakiem porządku oraz miejscami lub przedmiotami, które od dawna nie zostały dokładnie wyczyszczone.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Dla kontrolerów Sanepidu nieład

Co robi tajemniczy klient?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co robi tajemniczy klient?

Polski klient w restauracji staje się coraz bardziej wymagający. Co za tym idzie, również jakość serwowanych potraw oraz obsługa muszą utrzymywać wysoki poziom. To właśnie dlatego zatrudniamy ludzi nazywanych zagadkowo „tajemniczymi klientami”.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Praca

Akcje tematyczne w sklepach
Gastronomia, artykuły spożywcze

Akcje tematyczne w sklepach

Zjawiskiem, które przyczynia się do popularyzowania kuchni świata wśród konsumentów jest strategia ofertowa i marketingowa sieci handlowych.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Coraz częściej bowiem mamy do czynienia z tygodniami, a nawet miesiącami tematycznymi, w ramach których poszc

Popularna kuchnia amerykańska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Popularna kuchnia amerykańska

Z czym kojarzy nam się Ameryka? Jednym z coca-colą, innym ze Statuą Wolności, a jeszcze innym z tamtejszą kuchnią. Czy rzeczywiście smakosze mają czego szukać za oceanem? Okazuje się, że tak, ponieważ Amerykanie wypracowali całkiem interesującą narodową kuchnię, którą zajadają się mieszkańcy Stanów

Gwiazdka Michelin – kulinarny prestiż.
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gwiazdka Michelin – kulinarny prestiż.

Już w 1900 roku André Michelin opublikował pierwszy z serii przewodników, dedykowany kierowcom poruszającym się po Francji. Współcześnie tego typu informatory wydawane z podziałem na dwie kategorie.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Pojawienie się lokalu w „Czerwonym Przewodniku”, tr