Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Łączenie różnych wpływów
Ciekawym nurtem w świecie kulinariów, który wyraźnie daje o sobie znać od pewnego czasu, jest kuchnia fusion. Jej głównym założeniem jest łączenie motywów wywodzących się z różnych tradycji kulinarnych, a także nowoczesnych i tradycyjnych metod przyrządzania posiłków. To swoiste mieszanie w tyglu ma

Każdy kontynent ma swoje dziedzictwo
Świat jest bardzo złożony. Składa się z wielu narodów, religii, zbiorów tradycji i obyczajów, które zazwyczaj kształtowały się na przestrzeni tysięcy lat. Żyjąc w swoich krajach nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, jak skomplikowanym organizmem jest rzeczywistość, która nas otacza. Ma ona wiele

Blogerzy – samozwańczy krytycy.
Nie od dziś wiadomo, że kontrola żywności nie zawsze wiąże się z wizytacją odpowiednio wykształconego specjalisty. Coraz częściej różnego rodzaju dania i miejsca oceniane są przez domorosłych krytyków, którzy następnie swoje opinie zamieszczają na blogach. Blogerzy stanowią dość liczną grupę osób, k

Jak wygląda kontrola Sanepidu?
Kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej możemy spodziewać się jeszcze przed rozpoczęciem działalności w branży gastronomicznej. Tylko pomyślne przejście oględzin daje nam możliwość otwarcia własnego lokalu. Możemy spodziewać się wizytacji również w późniejszym czasie, gdy nasza restauracj

Zastosowanie folii transferowych w dekoracjach czekoladowych
Folie transferowe to innowacyjne narzędzie w dekoracji czekolady, które rewolucjonizuje sztukę cukierniczą. Umożliwiają one tworzenie unikalnych wzorów, wzbogacając wypieki o estetyczne detale przyciągające wzrok. Dzięki nim cukiernicy mogą szybko dekorować torty i inne słodkości, co otwiera nowe mo

Kultowa pizza
Tego dania przedstawiać nikomu nie trzeba, ponieważ zrobiło wielką karierę na całym świecie. Pizza to jedno z tradycyjnych dań włoskich, które na przestrzeni lat przeszło daleko idącą przemianę.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Z lokalnego przysmaku przyrządzanego wedle znanej od wie

Restauratorze, segreguj produkty!
Brud – to słowo nie pozostawia żadnych wątpliwości co do jego znaczenia. Wywołuje w nas natychmiastowe skojarzenia z brakiem porządku oraz miejscami lub przedmiotami, które od dawna nie zostały dokładnie wyczyszczone.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Dla kontrolerów Sanepidu nieład

Co robi tajemniczy klient?
Polski klient w restauracji staje się coraz bardziej wymagający. Co za tym idzie, również jakość serwowanych potraw oraz obsługa muszą utrzymywać wysoki poziom. To właśnie dlatego zatrudniamy ludzi nazywanych zagadkowo „tajemniczymi klientami”.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Praca

Akcje tematyczne w sklepach
Zjawiskiem, które przyczynia się do popularyzowania kuchni świata wśród konsumentów jest strategia ofertowa i marketingowa sieci handlowych.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Coraz częściej bowiem mamy do czynienia z tygodniami, a nawet miesiącami tematycznymi, w ramach których poszc

Popularna kuchnia amerykańska
Z czym kojarzy nam się Ameryka? Jednym z coca-colą, innym ze Statuą Wolności, a jeszcze innym z tamtejszą kuchnią. Czy rzeczywiście smakosze mają czego szukać za oceanem? Okazuje się, że tak, ponieważ Amerykanie wypracowali całkiem interesującą narodową kuchnię, którą zajadają się mieszkańcy Stanów

Gwiazdka Michelin – kulinarny prestiż.
Już w 1900 roku André Michelin opublikował pierwszy z serii przewodników, dedykowany kierowcom poruszającym się po Francji. Współcześnie tego typu informatory wydawane z podziałem na dwie kategorie.Przeczytaj również: Popularna kuchnia amerykańska Pojawienie się lokalu w „Czerwonym Przewodniku”, tr